منوی اصلی
ثبت‌نام در سایت
ورود به سایت

اهمیت تشخیص بهتر مطلوبیت افراد

مقدمه:
هدف از استفاده از ابزار نظریه‌ی بازی‌ها (Game theory) پیش‌بینی آینده‌ی موقعیت‌های استراتژیک است. اما این زمانی میسر می‌شود که ما از نظریه انتخاب عقلایی (The Theory of Rational Choice) استفاده کنیم. برای استفاده از این نظریه یک پیش شرط نیاز است. اینکه بدانیم مطلوبیت (Utility) برای هر کدام از بازیکن‌ها چیست.
دانستن این‌که مطلوبیت برای هر بازیکن چیست همیشه کار ساده‌ای نیست. اگر اشتباه مطلوبیت را در نظر بگیریم باعث خطا در آنالیز شده و قاعدتاً پیش‌بینی ما از آینده آن موقعیت، انطباقی با واقعیت نخواهد داشت.
مثلاً اگر برای فردی در یک موقعیت پول مهم نباشد بلکه شهرت برایش مطلوبیت باشد، در این صورت تصمیماتش در جهت ماکسیمم کردن شهرت خواهد بود و پیش‌بینی ما به خطا رفته. اگر پول را برای او مطلوبیت در نظر بگیریم و احتمالاً در Strategy Profile ای که ما به عنوان تعادل (Equilibrium) مطرحشان می‌کنیم، آن بازیکن انگیزه‌ی تخطی خواهد داشت.
اگر در موقعیتی تحلیل شما از فضا با آن‌چه رخ داد منطبق نبود، یکی از ریشه‌هایی که باید محتمل بدانید این است که شاید در تشخیص مطلوبیت بازیکن‌ها اشتباه کرده‌اید.

 در راستای تشخیص بهتر مطلوبیت و استفاده‌ی کاربردی از نظریه‌ی بازی‌ها در متن زندگی واقعی، ما در یکتا ویژن تلاش کردیم تا سلسه بحث‌هایی را با کمک روانشناسی، برای تشخیص بهتر مطلوبیت در نظر افراد جامعه (خصوصا آن‌هایی که با معیار جامعه متفاوتند) ارائه کنیم.
برای این منظور از یک روانشناس حرفه‌ای کمک گرفتیم که سال‌ها کار درمان انجام داده‌اند و در حوزه‌ی پژوهش نیز دارای تألیفات و ترجمه‌های متعدد هستند. از ایشان خواستیم تا به طور کاملاً کاربردی برای ما درباره‌ی این افراد توضیحاتی بدهند تا مشخص شود که اولاً چگونه و با چه مشخصه‌هایی می توانیم هر دسته از این افراد را تشخیص دهیم و ثانیاً به طور حدودی کانون‌هایی را که این‌ها افراد به عنوان مطلوبیت در نظر می‌گیرند، حدس بزنیم. در این صورت در مدلینگ موقعیت استراتژیک (Strategic Situation) وقتی پای این افراد در میان است کمتر به خطا می‌رویم.

بدیهی ست که سطح بالای این مهارت که دقیقاً بتوانیم این افراد را تشخیص دهیم و مطلوبیت مد نظر آن‌ها را با دقت نسبتاً خوبی تخمین بزنیم، نیازمند مطالعات آکادمیک و کار درمانی و بالینی سخت و طولانی ست. سعی یکتا ویژن فقط باز کردن دریچه‌ای به این مبحث است، هر چند که ما در مورد هر مطلب برای مخاطب‌های گرامی‌مان منابعی برای مطالعه‌ی بیش‌تر معرفی می‌کنیم.

 بنا به توضیحات بالا روشن است که این سلسله گفتگوها هر چند ذیل عنوان روانشناسی و نظریه‌ی بازی قرار دارد اما مراد و منظور همان کمک روانشناسی به نظریه‌ی بازی‌هاست.

اگر شما مخاطب عزیز نیز ایده‌ای در زمینه‌ی استفاده از نظریه بازی‌ها (Game Theory) در علوم مختلف دارید یا می‌توانید مطلب یا مطالبی در این باب بنویسید، خوشحال می‌شویم که افکار و نوشته‌های شما را با اسم خودتان به اشتراک بگذاریم.


Yekta Vision
هادی نیکو


دیدگاه‌ها


برای ارسال دیدگاه باید عضو سایت باشید.


هنوز دیدگاهی ثبت نشده است. شما می‌توانید اولین دیدگاه را ارسال کنید.